Η νέα πραγματικότητα της μουσικής βιομηχανίας.

Στο εικονικό, πλαστικό και άψυχο σύμπαν των social Media και του διαδικτύου πλέον μετράει η ποσότητα και η συχνότητα εμφάνισης κάποιου. Η ποιότητα της δουλειάς  που παρουσιάζεται, λίγη σημασία έχει.  Οι  influencers τείνουν να γίνουν «κανονικό επάγγελμα» μέσα από την αέναη ανάγκη του ανθρώπου να βγάλει εύκολα χρήματα από τον καναπέ του σπιτιού του. Η φούσκα αυτή θα σκάσει κάποια στιγμή, παρασέρνοντας όμως μαζί της γενιές ανθρώπων εξαρτημένων από την ψηφιακή τους ύπαρξη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η μουσική. Καλλιτέχνες προσπαθώντας να σταθούν όρθιοι αναγκάζονται να καταφεύγουν πλέον στο streaming και τις ανάλογες πλατφόρμες, όπως το  Spotify.

Marko Hietala jättää Nightwish-yhtyeen – vetäytyy julkisuudesta | Uutissuomalainen | Uusimaa

Η αποχώρηση του Marko Hietala από τους Nightwish φέτος συνοδευτικέ από δηλώσεις που πέρασαν στα ψιλά γράμματα, αλλά για πολλούς, συνοψίζουν την σημερινή πραγματικότητα: «Εταιρείες streaming απαιτούν από τους καλλιτέχνες να δουλεύουν οκτάωρο ασχέτως έμπνευσης ενώ δεν μοιράζονται δίκαια τα κέρδη. Ούτε ανάμεσα στους μουσικούς. Είμαστε η μπανανία της μουσικής βιομηχανίας. Οι μεγαλύτεροι promoters συναυλιών συμπιέζουν τα ποσοστά μας ακόμη και από το δικό μας merchandise, ενώ πληρώνουν μερίδιο στη Μέση Ανατολή. Όπως φαίνεται, μερικά θεοκρατικά καθεστώτα μπορούν να έχουν κέρδη από μουσική που θα οδηγούσε στην φυλάκιση ή τον αποκεφαλισμό του καλλιτέχνη, χωρίς να φαίνονται υποκριτές. Αυτά είναι απλώς μερικά παραδείγματα.»

Daniel Ek: «Παρόλο που κάποιοι παίρνουν αποφάσεις το πρωί, εγώ αποφασίζω τις βραδινές ώρες» | offlinepost

 

Ένα μέρος αυτών ήρθε να επιβεβαιώσει με κυνικό και ψυχρό τρόπο ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spotify Daniel Ek,  δηλώνοντας : « Προφανώς, αρκετοί καλλιτέχνες που τα πήγαιναν καλά στο παρελθόν δεν τα πάνε το ίδιο καλά σε αυτό το μελλοντικό τοπίο, όπου δεν γίνεται να ηχογραφείς μουσική κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια και να θεωρείς ότι είναι αρκετό. Οι καλλιτέχνες σήμερα που το κάνουν, συνειδητοποιούν ότι έχει να κάνει με την δημιουργία μιας συνεχούς αλληλεπίδρασης με το κοινό τους. Αφορά την δουλειά που βάζουν σε αυτό, την ιστορία γύρω από το δίσκο και τη διατήρηση ενός διαρκούς διαλόγου με τους οπαδούς. Νιώθω, πραγματικά, ότι αυτοί που δεν τα πάνε καλά στο streaming είναι κυρίως άτομα που επιθυμούν να παράγουν μουσική όπως παλιά».

Όλη η ουσία σε μια δήλωση. Γράψτε μουσική σαν ρομπότ. Δεν έχει σημασία αν είναι καλή και βγαίνει από την ψυχή σας. Σημασία έχει η αλληλεπίδραση και η παρουσία σας στο διαδίκτυο. Γιατί έτσι και αλλιώς όλα θα χαθούν στο άπειρο του αχανούς intrnet. Δεν έχει σημασία αν ο διαρκείς διάλογος με το κοινό είναι πολλές φορές άνευ ουσίας, σημασία έχει το κλικ και η ψευδαίσθηση μιας διαρκούς εικονικής παρουσίας.

Justice At Spotify Campaign Demands Increased Royalties, Transparency, More

Όλο και περισσότεροι μουσικοί παγκοσμίως αντιδράνε σε αυτές τις πρακτικές. Δημιουργήθηκε καμπάνια με όνομα «Justice At Spotify» για να διεκδικεί ευνοϊκούς όρους για τους μουσικούς και τους εργαζόμενους στην μουσική βιομηχανία. Παράλληλα ιδρύθηκε η Union Of Musicians and Allied Workers προωθώντας τα ίδια αιτήματα μεταξύ των οποίων : Πληρωμή τουλάχιστον ενός cent ανά stream. Υιοθέτηση ενός μοντέλου με τον χρήστη στο επίκεντρο. Δημοσιοποίηση όλων των συμβολαίων που υπογράφονται πίσω από κλειστές πόρτες. Αποκάλυψη του παρόντος συστήματος πληρωμής και έπειτα κατάργηση του. Πίστωση όλων των εργαζομένων που συμμετέχουν στις ηχογραφήσεις. Λήξη κάθε τρέχουσας νομικής διαμάχης που αποσκοπεί στο να πλήξει καλλιτέχνες»

Ο Mary Regalado, ντράμερ του Αμερικάνικού pank-rock συγκροτήματος Downtown Boys δηλώνει χαρακτηριστικά : «To Spotify για καιρό εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους του χώρου, αλλά η πανδημία έχει επιδεινώσει την εκμετάλλευση. Η αξία της εταιρείας έχει τριπλασιαστεί σε αυτό το διάστημα, ενώ τα έσοδα των καλλιτεχνών δεν έχουν αυξηθεί ούτε στο ελάχιστο. Μουσικοί σε όλο τον κόσμο παραμένουν άνεργοι αυτή την στιγμή, ενώ τεχνολογικοί κολοσσοί κυριαρχούν στη βιομηχανία. Η καλλιτεχνική δουλειά είναι εργασία, και ζητάμε να πληρωθούμε για αυτήν».

Όπως έχουμε τονίσει και σε παλιότερο άρθρο μας, ο τρόπος ακρόασης μουσικής έχει αλλάξει. Αν παλιά η αγορά ενός άλμπουμ συνοδευόταν από ιεροτελεστία στην ακρόαση του από το πρώτο έως το τελευταίο κομμάτι του δίσκου και την ανάλογη εμπέδωση και ύστερα αποδοχή ή μη της δουλειάς, σήμερα όλα κινούνται πολύ πιο γρήγορα. Αυτή η ταχύτητα ακριβώς, φέρνει και την προχειρότητα στην δημιουργία, με καλλιτέχνες που δεν θέλουν να βαδίζουν αυτήν την πεπατημένη να θεωρούνται αναχρονιστικοί.

Κατά πόσο όμως είμαστε έτοιμοι να αφιερώσουμε χρόνο και χρήμα για την εκάστοτε δουλειά. Και αν οι παλιοί ακόμα κρατάνε τα σκήπτρα, η νέα γενιά, ως κύριο αγοραστικό κοινό, πώς μπορεί να αναπροσαρμοστεί.

Gene Simmons of KISS on Quarantine Complainers: Shut Up and Stay Home | Classic Rockers

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο frontman των Kiss, Gene Simmons είχε δηλώσει επιθετικά : «Το rock έχει πεθάνει από όλες τις απόψεις και στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται οι νέοι οπαδοί. Σκοτώσατε αυτό που οι ίδιοι αγαπάτε. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το streaming, πήρατε την ευκαιρία από τα νέα συγκροτήματα που ήταν στις σκιές, που δεν μπορούν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, επειδή όταν κατεβάζετε μουσική τα κέρδη για αυτά είναι ελάχιστα. Ως συνέπεια αυτού, εκατομμύρια, για να μην πω δισεκατομμύρια downloads απαιτούνται για να βγάλει κάποιος καλλιτέχνης αξιοσημείωτο κέρδος. Οι οπαδοί ευθύνονται για αυτό, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να είναι νεκρή. Έτσι όπως λειτουργούν πλέον οι δισκογραφικές εταιρείες δεν υπάρχει στήριξη σε δημιουργικούς rock μουσικούς να αναπτύξουν τα ταλέντα του. Παλιά οι δισκογραφικές πραγματικά βοηθούσαν τους rock καλλιτέχνες, ενώ τώρα ψάχνουν για hits σαν το “Gangnam Style” του PSY.

Υπάρχει όμως και ή άλλη άποψη που συμμερίζονται πολλοί καλλιτέχνες και οπαδοί. Η άποψη της αλλαγής των καιρών, της  ανάγκης προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Η δική μας, Ειρήνη Κετικίδη, αναλύει τα νέα δεδομένα από μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα σκοπιά  λέγοντας πως : «το internet έχει αλλάξει τα πάντα στη ζωή μας και φυσικά και τον τρόπο με τον οποίο βγάζει το εισόδημα του ο επαγγελματίας σε οποιαδήποτε χώρο. Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους μουσικούς, επομένως η προσαρμογή είναι αυτονόητη, αλλιώς αναγκαστικά θα απευθυνόμαστε σε πολύ μικρή μερίδα του κοινού που καταναλώνει μουσική με φυσικό τρόπο. Φυσικά και δε θα σταματήσουμε να κυκλοφορούμε δίσκους και βινύλια, και μάλιστα αυτό είναι και το προϊόν που θα στηρίξει ο πραγματικός fan γιατί πλέον έχει επίγνωση και ο ίδιος ότι έτσι βοηθάει οικονομικά τον καλλιτέχνη. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει και η ψηφιακή μορφή ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε ευρύτερο κοινό να σε ανακαλύψει και έπειτα να σε στηρίξει παραπάνω με το να αγοράσει το merchandise σου και να έρθει στη συναυλία σου.

Επίσης, μπορεί ο καθένας να διαλέξει σε ποιες πλατφόρμες θα διαθέσει τη μουσική του. Μην ξεχνάμε ότι πέραν του spotify που έχει το μικρότερο royalty από όλα, υπάρχουν μέρη όπως το bandcamp για παράδειγμα, που έχει πολύ καλύτερες απολαβές για τους καλλιτέχνες. Πιο πρόσφατα με το instagram και facebook shopping, το να πουλάς τη μουσική σου ο ίδιος είναι ένα άμεσο εργαλείο.

Ειρήνη Κετικίδη: Σπάζοντας τα ταμπού με… χορδές - Monopoli.gr

Η μουσική αγορά είναι πλέον μεγάλη και ελεύθερη, και υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα για να πουλήσει κάνεις το περιεχόμενο του. Το μειονέκτημα για κάποιους σε αυτό είναι ότι πρέπει ο καλλιτέχνης να συνδυάζει πιο πολλά προσόντα πλέον, πέραν του ταλέντου του. Το πρώτο είναι ότι είναι απαραίτητο να κάνει μεγάλο μέρος για το promotion του ο ίδιος, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι καλό! Επίσης πρέπει να δει το όνομα του σαν μια μικρή επιχείρηση, και να σκεφτεί πως θα βγάλει χρήματα με τη μουσική του όχι μόνο με ένα τρόπο.

Συνολικά λοιπόν ναι, είναι πιο μικρές οι απολαβές για την ψηφιακή πώληση της μουσικής μέσω των online retailers, αντίστοιχα όμως ευνοούνται διεξόδοι για ψηφιακό εισόδημα που μπορεί να δρομολογηθεί μέσω των social media άμεσα στον ίδιο τον καλλιτέχνη.”

Και καταλήγει : “Εισόδημα υπάρχει και πάλι, απλώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζεται, και όπως κάθε επαγγελματίας έτσι και οι μουσικοί προσαρμοζόμαστε στους κανόνες της αγοράς. Δεν έχει νόημα να μείνεις πίσω, το βλέπεις θετικά και εξελίσσεσαι ταυτόχρονα με το αγοραστικό σου κοινό, δηλαδή τους fans που σε ακολουθούν και σε στηρίζουν. Και αυτό φυσικά, κακά τα ψέματα, σου δίνει και την ηθική σου ικανοποίηση ως μουσικό και καλλιτέχνη, ότι δηλαδή υπάρχουν οι άνθρωποι που θα πληρώσουν για να μοιραστείς μαζί τους αυτό αυτό που δημιουργείς.»

GitHub - lucone83/metal-parser: Python library for heavy metal song lyrics, albums, song titles and other info.

Σε μια βιομηχανία πάντα θα υπάρχουν αισχροκέρδειες και αδικίες. Αυτό δεν σημαίνει πως όλα παν κατά διαόλου. Προσωπικά, ως ακροατής δεν κατάφερα ποτέ να προσαρμοστώ απολύτως στα νέα δεδομένα. Η ανάγκη μου να εμβαθύνω στην μουσική που ακούω με ωθεί να παραμένω πιστός σε παλιά δόγματα και κανόνες. Θέλω ολοκληρωμένες δουλειές με ψυχή και συναίσθημα. Δεν έχω ανάγκη από καθημερινή επαφή με τον καλλιτέχνη μέσω social media. Δεν με πειράζει αν το συγκρότημα που αγαπώ κυκλοφορεί cd κάθε 2-3 χρόνια. Η αναμονή αυτή και η αγωνία να ακούσω το πολύαναμενόμενο αποτέλεσμα, πρόσθετε άλλο ένα λιθαράκι στην μαγεία ακρόασης ενός άλμπουμ στο φυσικό του format. Προσωπικά και εγώ πιστεύω πως η “εξέλιξη” του διαδικτύου με τις πλατφόρμες τα torrents και τα downlowds επέφεραν μια επιφανειακή ευκολία οικονομικής ακρόασης σε μας , δισεκατομμύρια σε κάποιους ιδρυτές πλατφορμών και εφήμερη δημοσιότητα σε κάποιους καλλιτέχνες. Κάτω από αυτό το φανταχτερό χαλί όμως είναι κρυμμένη και φοβισμένη μια ζωντανή οντότητα άμεσα επηρεαζόμενη από όλα αυτά που αναφέραμε. Η ίδια η μουσική, που κέρδισε σε ποσότητα αλλά παλεύει για την ποιότητα. Νίκησε σε ταχύτητα, ηττήθηκε όμως σε αμεσότητα. Έλαμψε, τυφλώνοντας την ουσία.

Heavy metal music may have a bad reputation, but it has numerous mental health benefits for fans - Neuroscience News

Από την άλλη, η παλιά γενιά δεν καθορίζει το μέλλον. Ας αποφασίσουν τα σημερινά πιτσιρίκια πως θέλουν την μουσική τους και πως θέλουν να την ακούνε. Στο κάτω κάτω δεν μας πέφτει και λόγος. Όπως λέει και η θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών: “…Στον αγώνα για επιβίωση των ατόμων κάθε είδους επικρατούν τα καταλληλότερα άτομα, εκείνα δηλαδή που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο δεδομένο περιβάλλον που ζουν. Λόγω της μεγαλύτερης προσαρμοστικότητάς τους έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης…”

Μάλλον είμαι δεινόσαυρος…

Cuadro 20x30cm Charles Darwin Rock Heavy Metal Evolucion | Mercado Libre

 

Ανάρτηση στην κατηγορία: Άρθρα