Οι Exodus για την μάστιγα του Clickbait

Οι θρυλικοί Exodus, στο δεύτερο δείγμα από το επερχόμενο άλμπουμ τους καταπιάνονται με την μάστιγα της παραπληροφόρησης και παραπλάνησης του κόσμου από τα ΜΜΕ και κυρίως του ηλεκτρονικού τύπου.  Πάντα κοινωνικά ανήσυχοι οι γερόλυκοι του thrash metal  επιτίθενται σφοδρά ενάντια του στρατευμένου δημοσιογραφικού κατεστημένου και μέσα από απλές, κοφτές, πατροπαράδοτες riff γραμμές και στίχους, μας κάνουν για άλλη μια φορά να συνειδητοποιήσουμε την σταθερή αξία της μπάντας από το Richmond της California που τα τελευταία 42 χρόνια υπηρετούν πιστά το είδος που αγαπάνε.

Η πολυαναμενόμενη δισκογραφική τους επιστροφή με το “Persona Non Grata” θα κυκλοφορήσει στις 19 Νοεμβρίου μέσω της Nuclear Blast Records.

Το clickbaιt ως όρος έγινε ευρεία γνωστός τα τελευταία χρόνια με την έξαρση του ηλεκτρονικού τύπου. Μέσα στην ανάγκη του κάθε σαιτ να προσελκύσει «πελατεία» ώστε να ανταποκριθεί στα νούμερα επιβίωσης της ζούγκλας των ΜΜΕ οι τίτλοι των ειδήσεων τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο της είδησης. Ο βαρύγδουπος τίτλος τις περισσότερες φορές έχει ως μοναδικό σκοπό το πολυπόθητο click, χωρίς να ενδιαφέρει τον συντάκτη ή το μέσο αν ο αναγνώστης θα ενημερωθεί σωστά ή ακόμα χειρότερα αν θα παρασυρθεί από αυτό βγάζοντας λάθος συμπεράσματα.

Do you know about Clickbait? | Curvearro

Μέσα στην πληθώρα των πηγών και της ταχύτατης ροής πληροφοριών των ψηφιακών μέσων σήμερα, η έκθεσή μας στην παραπληροφόρηση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.  Το «σκρολάρισμα» (στα ελληνικά «κύλιση σελίδας») που έχει καταστεί εξαρτησιογόνα ουσία (όπως και τα smartphone) για τον κόσμο φέρνει μαζί της έναν υποσυνείδητο λήθαργο που το μυαλό παγιδεύεται αφήνοντας τις σκέψεις μας και το χειρότερο τις πράξεις μας έρμαια της παραπληροφόρησης.

Και αν για το κάθε μέσο και σαιτ αυτή η στρατηγική εντάσσεται απλά σε έναν αόρατο εμπορικό πόλεμο επιβίωσης και η ποινική ευθύνη αρχίζει μονάχα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, κάτι που πολύ δύσκολα αποδεικνύεται μετά, για τον αναγνώστη και τον κόσμο η διαμόρφωση συνειδήσεων και πεποιθήσεων είναι μια πραγματικότητα που την συναντάμε όλο και συχνότερα στις μέρες μας.

How clickbait can manipulate your mind and performance in 2020. – EverProductive

Ο Βρετανός θεωρητικός συστημάτων Kenneth Boulding στο βιβλίο του “The  Image :  Knowledge  in  Life and   Society” επιχείρησε να ερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα διαμορφώνουν τις αντιλήψεις τους και πως αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά. Ο Boulding υποστήριξε ότι «είναι πάντοτε η εικόνα και όχι η πραγματικότητα που ορίζει άμεσα τη συμπεριφορά» και πως «δρούμε με βάση τον τρόπο που ο κόσμος μοιάζει σε εμάς και όχι απαραιτήτως με βάση τον τρόπο που αυτός είναι». Επιπλέον, για τον Boulding, το ανθρώπινο μυαλό πραγματοποιεί απλουστεύσεις. Αυτές οι απλουστεύσεις είναι αναπόφευκτες καθώς «η ανθρώπινη φαντασία μπορεί να αντέξει ένα συγκεκριμένο βαθμό περιπλοκότητας. Όταν η περιπλοκότητα καθίσταται ανυπόφορη, υποχωρεί σε συμβολικές εικόνες».

Ή όπως απλά και ποιητικά μας τραγουδούν οι Exodus :

False headlines full of lies

 to keep us entertained

Promises made to lure you in

yet nothing gained

Draw you in like vultures

to a pile of rotting meat

The snare is set in bold lettering

as we swallow the deceit

Ανάρτηση στην κατηγορία: Άρθρα