Alexi Laiho – Under Grass And Clover

«Τις στενοχώριες δεν μπορείς να τις πνίξεις μες στο κρασί, ξέρουν να κολυμπάνε»

Heinz Rühmann

Ο Markku Uula Aleksi Laiho (8/4/1979 – 29/12/ 2020) έφυγε νωρίς,  στα 41 του, είχε να δώσει ακόμα πολλά στην Metal μουσική αλλά οι δαίμονες του τελικά αποδείχθηκαν πιο ισχυροί. Η επίσημη ανακοίνωση των αιτιών του θανάτου (εκφυλισμό του συκωτιού και του συνδετικού ιστού του παγκρέατος λόγω αλκοόλ σε συνδυασμό με ένα κοκτέιλ παυσίπονων, οπιοειδών και φαρμάκων για την αϋπνία που βρέθηκε στον οργανισμό του), μπορεί να έκλεισαν τον επίσημο γραφειοκρατικό κύκλο του τέλους του, στην κοινότητα όμως λίγο πολύ ήταν γνωστή η χρόνια πάλη του με το αλκοόλ και η ανακοίνωση δεν άφησε τους γνωρίζοντες με το στόμα ανοιχτό.

Children of Bodom Announce Departure of Three Original Members

Ιδρυτής, τραγουδιστής, συνθέτης και πάνω απ όλα εξαιρετικός κιθαρίστας των Children of Bodom, με τους οποίους έγινε και ευρύτερα γνωστός, είχε μιλήσει ο ίδιος για πάλη του με την εξάρτηση από το αλκοόλ. Είχε τονίσει τον τρόπο που τον πίεζε η μακρά παραμονή στο δρόμο για τις ανάγκες της μπάντας. Αναφερόμενος στο τραγούδι “This Road” από το Hexed του 2019 πρόσθετε: “Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν για τον αλκοολισμό, αλλά είναι περισσότερο για το να είσαι εθισμένος στο δρόμο. Μερικές φορές αισθάνεται σαν μετά από 20 χρόνια στο δρόμο, όλα γίνονται θολά και δεν ξέρεις τι συμβαίνει”. Εξήγησε πώς συνήθιζε να πίνει βαριά αλλά κατάφερε να το μειώσει το 2013. Δεν έπινε πια σε περιοδείες και ανέφερε ότι το πρώτο single του Hexed, “Under Grass and Clover” αναφερόταν στην πάλη με την στέρηση. Στο ίδιο άλμπουμ το ομώνυμο τραγούδι “Hexed” μιλάει για την ίδια την χρόνια μάχη του. Αμφότερα τα τραγούδια είναι εξαιρετικά που αξίζει να διαβάσει κανείς τους στοίχους στην προσπάθεια να κατανοήσει έτσι, έστω και λίγο, την ψυχοσύνθεση του καλλιτέχνη.

Πάρα πολλοί στην βιομηχανία της Metal μουσικής όντας εξαρτημένοι από το αλκοόλ, μάχονται για χρόνια με την εξάρτηση αυτή, χάνοντας πολλές φορές την μάχη, όπως στο παρελθόν ο John Bonham, ντράμερ των Led Zeppelin, Bon Scott τραγουδιστής των AC/DC, Steve Clark κιθαρίστας των Def Leppard, Jeff Hanneman κιθαρίστας των Slayer και αρκετοί άλλοι. Πρόσφατα ο James Hetfield αναγκάστηκε να ξαναμπεί σε κλινική απεξάρτησης για να αποφύγει τα χειρότερα.

Jeff Hanneman - Wikipedia

Πολλοί έξω από τον χορό της Metal βιομηχανίας θα κριτικάρουν ανάλογες συμπεριφορές με μια μίζερη ελαφρότητα και φράσεις τύπου « τι τους λείπει, κάνουν μια ζωή αυτό που θέλουν, ταξιδεύουν, κονομάνε, γ….ε , τι το ρίχνουν στο αλκοόλ?» ξεχνώντας ένα απλό γεγονός. Είναι και αυτοί απλοί άνθρωποι και όταν κατεβαίνουν από την σκηνή και σβήνουν τα φώτα, μερικοί από αυτούς μετατρέπονται από «αυτοκράτορες του πάλκου» σε μια εύθραυστη ψυχή με αδύναμη καρδιά, που, μαχόμενοι με τους δαίμονες και την πίεση της δουλειάς, καταφεύγουν πολλές φορές στο πιο φθηνό και ανώδυνο «φάρμακο». Έχοντας μιλήσει ο ίδιος με αρκετούς μουσικούς που έχουν πραγματοποιήσει περιοδείες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετές φορές κάπου στη εξίσωση της κουβέντας  έμπαιναν ή ψυχοτρόπα φάρμακα ή αλκοόλ, ως μια ύστατη προσπάθεια να «χαλαρώσουν» την πίεση.

R.I.P. ALEXI LAIHO - NO CLEAN SINGING

Πιστεύω ακράδαντα πλέον πως πίσω από κάθε αλκοολικό κρύβεται μια εύθραυστη-ασθενούσα ψυχή που, μη ζητώντας βοήθεια ή πολλές φορές απορρίπτοντας κάθε βοήθεια που του προσφέρουν, καταφεύγει στη αυτό-θεραπεία του με δεινά αποτελέσματα, καθώς δεν αναζητά το βασικό ερώτημα : «γιατί πίνει?»

Όπως τονίζει η πρώην σύζυγος του Laiho, Kimberly Goss :   «Παρακαλώ όποιον παλεύει με τον αλκοολισμό ή οποιαδήποτε πρόβλημα με κατάχρηση άλλης ουσίας, να ζητήσει υποστήριξη. Δεν χρειάζεται να έχει την ίδια μοίρα. Αν ο κόσμος προσπαθεί να σε βοηθήσει, θυμήσου ότι το κάνουν από αγάπη και ενδιαφέρον, οπότε μην τους διώχνεις μακριά. Παρακαλώ μην αφήνεις να σε περιτριγυρίζουν άτομα που προωθούν τις εξαρτήσεις σου. Ας είναι αυτή μια προειδοποιητική ιστορία πως κανείς δεν είναι ανίκητος»

 

Ανάρτηση στην κατηγορία: Άρθρα