It’s a long way to the top if you wanna rock ‘n’ roll

«Μπαμπά, θα πάρουμε ηλεκτρική κιθάρα?»

«Ναι, πάμε!»

Οι συνεννοήσεις με τον πατέρα μου υπήρχαν πάντα λακωνικές και εύκολες, ειδικά όταν απουσίαζε από το κάδρο η μητέρα με την δαιδαλώδη θηλυκή σκέψη της και την μοναδική ικανότητα να περιπλέκει τα πράγματα.

Παντελώς άσχετοι και οι δυο πήγαμε σε ένα τυχαίο μαγαζί και πήραμε την πρώτη μου ηλεκτρική κιθάρα σε τιμή που θα άντεχε η τσέπη του ταλαίπωρου μεροκαματιάρη πατέρα μου.

Μεταλάς εν γένει, έχοντας αφίσες των ηρώων μου στο δωμάτιο μου, είχα και γω το όνειρο να δαμάσω τα τάστα της εξάχορδης θεάς.  Αφού έκανα κάποια μαθήματα με δασκάλους και μάτωσα τα αυτιά της υπομονετικής γειτονίας μου, μετά το λύκειο με φίλους αποφασίσαμε να φτιάξουμε μπάντα και να συνθέσουμε τραγούδια. Μουσική από όλους μας σωστά γνώριζε μόνο ο πληκτράς, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Δώσαμε μπάσο στον τύπο που βαριόταν να ασχοληθεί και άλλο με την κιθάρα και ντράμς ανέλαβε κάποιος που είχε τουλάχιστον την αντίληψη του μέτρου 4/4. Γράψαμε τραγούδια, περάσαμε καλά, παίξαμε, τζαμάραμε και σίγουρα, τουλάχιστον για μένα, υπήρξε από τις ομορφότερες περιόδους των νιάτων μου.

Seis años y fan del 'metal' | Cultura | EL PAÍS

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το Metal στην Ελλάδα  θα γνωρίζουν τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος. Οι περισσότερες μπάντες πάλευαν μόνες τους με πενιχρά μέσα γιατί ήθελαν να κάνουν αυτό που αγαπάνε.  Σε μια χώρα που  την δεκαετία του 80’ και 90’ το σκυλάδικο κυριαρχούσε πλήρως,  κάποιες μπάντες γεννησαν και κατάφεραν να κρατήσουν την φλόγα του εγχώριου Metal ζωντανή, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο το μονοπάτι καθαρό για τις επόμενες γενιές. Με το αποτελέσματα σήμερα να φαίνεται σε συγκροτήματα που κατάφεραν να κάνουν διεθνή καριέρα.

Vavel, Thanatos Inc., Rust ,Vice Human, Northwind και πολλοί άλλοι πάλεψαν σκληρά στα γεννοφάσκια του Ελληνικού Metal. Σίγουρα αν η χώρα μας τοποθετούνταν πιο βόρεια στον παγκόσμιο χάρτη θα είχαν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αλλά η προσπάθεια τους δεν πήγε χαμένη.

Riddle Of SteeL - MetaL Music: Vavel - The Second Death (1988)

Σε ένα από τα πολλά πρόσφατα «talent-show» ματαιοδοξίας που έχουν γεμίσει τον βούρκο της Ελληνικής τηλεόρασης, ο «εθνικός μας ποιητής», η σουξεδο-μηχανή των nineties, ο άνθρωπος που έκανε το copy-paste επιστήμη και χόρεψε το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ στους μεγαλύτερους “ναούς” του εγχώριου σκυλάδικου, Φοίβος, δήλωσε με στόμφο : « Άλλο το τι αγαπάμε και άλλο η δουλειά… αν εγώ έγραφα Metal που μ’αρέσει θα με άκουγα εγώ και 10 κακόμοιροι φίλοι μου !!!»

Σώπα….

Ευτυχώς που υπήρχαν άνθρωποι που έμειναν σε αυτό που αγαπάνε και δεν ακολούθησαν τον φιλάργυρο δρόμο των περισσότερων, ώστε σήμερα να μιλάμε για μια Heavy Metal σκηνή που αντάξια δίνει τον άνισο αγώνα της στο παγκόσμιο στερέωμα. Αν και το παραπάνω σκεπτικό του Φοίβου μπόλιασε την κοινωνία μας και βοήθησε στην ισοπέδωση της μουσικής παιδείας στην χώρα μας, ωστόσο ακριβώς επειδή έγινε δίχως αγάπη, ούτε ένα τραγούδι της εποχής εκείνης δεν θα μείνει στην Ιστορία όπως έμειναν τα μεγάλα λαϊκά άσματα παλιότερων εποχών.

Suicidal Angels - Rockpages

Το γεγονός πως κανένα “ιερό τέρας” του εγχώριου πενταγράμμου της εποχής εκείνης δεν κατάφερε να ξεμυτίσει στο εξωτερικό, ενώ μπάντες όπως οι Rotting Christ, οι Septic Flesh, οι Suicidal Angels και Firewind έκαναν το Metal το πιο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν (μετά το λάδι) βασίζεται ακριβώς στο γεγονός της ανεξάντλητης ΑΓΑΠΗΣ κάποιον για αυτό που κάνουν. Γιατί όταν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαιζαν σε repeat τα ίδια και τα ίδια, τα μαγαζιά που μπορούσαν να φιλοξενήσουν Metal συναυλίες ήταν μετρημένα στα δάκτυλα, οι δισκογραφικές και οι παραγωγοί αν δεν άκουγαν μπουζούκι δεν έκλειναν ούτε ραντεβού για ακρόαση, κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν το ακατόρθωτο, να κρατήσουν την φλόγα αναμμένη και μπράβο τους.  Όσο για τα «ιερά τέρατα» του εγχώριου σκύλο-pop, που προσπαθώντας να μείνουν στην επικαιρότητα τρεκλίζουν από ένα «talent-show» σε άλλο κρίνοντας άλλους ξεπερνάει κάθε λογική. (πως γίνεται ο Σάκης να κρίνει φωνητικά κάποιον άλλον ποτέ δεν το κατάλαβα).

Septicflesh, 'Dogma of Prometheus' - Exclusive Song Premiere

Ο καθένας έχει το δικό του γούστο και εννοείτε πως ακούει όποια μουσική θέλει και κανένας δεν μπορεί να κρίνει το γούστο του άλλου. Το πρόβλημα είναι τα μονοπώλια και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που κυριάρχησε στην χώρα μας τις κρίσιμες δεκαετίες των 80’ και 90’ και ισοπέδωσε οτιδήποτε διαφορετικό τολμούσε να παρουσιάσει κάποιος. Δεν μπορώ να πιστέψω πως η Αγγλία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία δεν έχουν την παραδοσιακή τους μουσική, το ανάλογο λαϊκό τραγούδι. Έχουν. Απλά οι εκεί άνθρωποι στις κρίσιμες θέσεις όταν έπρεπε έδωσαν ευκαιρία και σε ένα άλλο είδος να ανθήσει σε αντίθεση με την χώρα μας που ενταφίαζε οτιδήποτε δεν έμπαινε σε καλούπια μιας συντεχνίας που δεν νοιαζόταν για την μουσική την ίδια αλλά μονάχα για το κέρδος και την πλαστή εικόνα των χρυσών και πλατινένιων δίσκων εσωτερικής κατανάλωσης.

ROTTING CHRIST Start Recording New Album | Hardwired Magazine

Εν κατακλείδι το HeavyMetal είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει και θα συνεχίζει να ανανεώνει τους οπαδούς και πάνω απ όλα τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν «επαγγελματικά» με αυτό δημιουργώντας μπάντες. Γιατί σε αντίθεση με κάποιους κήρυκες από άμβωνες ωραίους, ονειρεύονται να πορευτούν με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για την μουσική.

Ανάρτηση στην κατηγορία: Άρθρα