Σαν σήμερα Megadeth – Mary Jane (single) – Ο θρύλος.

Σαν σήμερα το 1988 οι Megadeth του Dave Mustaine κυκλοφόρησαν το single Mary Jane. Αφηγείται την ιστορία για μια νεαρή μάγισσα που θάφτηκε ζωντανή από τον πατέρα της κοντά στο νεκροταφείο της λίμνης Loon στη Minnesota. Σύμφωνα με το θρύλο, όποιος τολμούσε να ενοχλήσει τον τάφο της ήταν καταδικασμένος σε θάνατο! Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία?

Η παραπάνω πινακίδα αναφέρεται στον θρύλο και την στοιχειωμένη ταφόπλακα της Mary Jane Twiliger. Η Twiliger είναι γνωστή ως μία από τις μάγισσες του νεκροταφείου της λίμνης Loon. Ωστόσο, η ιστορία φαίνεται τελικά να είναι ένας μύθος που προκάλεσε την καταστροφή ενός από τα νεκροταφεία αποίκων της Minnesota.

Η Twiliger υποτίθεται ότι αποκεφαλίστηκε στο Petersburg της Minnesota το 1881, αλλά τα αρχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα πέθανε από διφθερίτιδα στο Cherokee της Iowa το 1880. Το σώμα της μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο της λίμνης Loon για να τοποθετηθεί στο τμήμα του νεκροταφείου κοντά στον οποίο ο πατέρας της και η μητέρα θάφτηκε αργότερα. Η ημερομηνία στην ταφόπλακα της είναι λανθασμένη σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων. Ένας ιστορικός, ο Δρ Adrian Lee, ερεύνησε την προέλευση της στοιχειωμένης αυτής φράσης και είχε πει χαρακτηριστικά ότι η πινακίδα αυτή θα μπορούσε να αγοραστεί για τρία δολάρια, συν τα ταχυδρομικά τέλη, από έναν κατάλογο Sears & Roebuck! Η Sears & Roebuck ήταν το Amazon της εποχής εκείνης. Μία υπηρεσία δηλαδή που πουλούσε και έστελνε μέσω ταχυδρομείου ότι μπορείς να φανταστείς . Είχε τον κατάλογό της και από εκεί διάλεγες το προϊόν που ήθελες. Είπε αυτό θέλοντας να δείξει πως όλα αυτά ήταν ένα φτηνό παραμύθι.

1902 edition of the Sears, Roebuck catalogue, no. 111, Bounty Books, New York, New York | Historic New England

Ο Δρ Lee έχει γράψει πολλά βιβλία για την ιστορία της Minnesota, συμπεριλαμβανομένων των The Mysterious Midwest, Digging up the Ghostly Past at Haunted Historical Sites και Mysterious Minnesota.

Η αρχή του θρύλου μπορεί πιθανότατα να χρεωθεί στον James Sanford Peters, σύμφωνα με τη Mary Chonko του οργανισμού Jackson County Historical Society. Ο J.S. Peters είχε έναν μύλο ανάμεσα στις λίμνες, Big Spirit Lake και East Lake, και όποτε κάτι πήγαινε στραβά στο μύλο το απέδιδε σε μάγισσες. Κάποια μέρα που ο μύλος σταμάτησε και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί, έλεγε ψάξτε τις αιτίες στις μάγισσες. . . αυτές φταίνε! Αργότερα βέβαια ανακαλύφθηκε ότι ένα βουβαλόψαρο (Ictiobus) είχε κολλήσει στα γρανάζια του μύλου.

Ο Peters, έχοντας εμμονή πια, συνήθιζε να φτιάχνει ομοιώματα μαγισσών και να τους κρεμάει αλυσίδες φτιαγμένες από ασημοδόλαρα. Και μετά τα πυροβολούσε με το περίστροφό του. Σε ένα περιοδικό που γράφτηκε από τον JW Preston του Baxter, στην Iowa τον Μάιο του 1883, ο Preston έγραψε: «Μίλησα μαζί του αρκετές φορές, ήταν σκεπτικός, βλάσφημος και πολύ περίεργος από κάθε άποψη».

Αυτό όμως που κράτησε τον μύθο ζωντανό σύμφωνα με διάφορα έγγραφα τους μουσείου The Jackson County Museum, που βρίσκεται στο Lakefield στην Minnesota, αποδίδεται στους ιδιοκτήτες του Loon Lake Store. Την δεκαετία του 70 στην Iowa της Κυριακές απαγορευόταν η πώληση αλκοόλ. (Η Iowa άρχισε να πουλάει αλκοόλ την Κυριακή μετά το 2005). Και έτσι, προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις αλκοόλ, κράτησαν τον μύθο ζωντανό. «Σε τελική ανάλυση, είναι καλύτερο να αντιμετωπίσεις μια στοιχειωμένη περιοχή όταν οχυρωθείς από υγρά πνεύματα» όπως είχαν πει χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες του Loon Lake Store.

The Haunting of Loon Lake Cemetery - Community - Utne Reader

Οι Megadeth ηχογράφησαν το “Mary Jane” το 1988. Ο David Ellefson, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας αποφοίτησε από το λύκειο στο Jackson της Minnesota. Ο Ellefson είχε δηλώσει:

Το Jackson County Historical Society Museum (που βρίσκεται κοντά στο Lakefield της Minnesota) ήρθε σε επαφή μαζί μου για να συνεισφέρω με την δική μου προσωπική προσέγγιση για την ιστορία της πλέον θρυλικής Mary Jane Twilliger, για την οποία μιλάει το τραγούδι «Mary Jane» στο «So Far, So Good… Σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν μια νεαρή μάγισσα που θάφτηκε ζωντανή από τον πατέρα της στο νεκροταφείο Loon Lake. Το μυστήριο που την περιβάλλει αυξήθηκε σε τέτοιες θρυλικές αναλογίες με την πάροδο των ετών που φημολογήθηκε ότι όποιος τολμούσε να παραβιάσει τον τάφο της ήταν καταδικασμένος σε έναν συγκεκριμένο και άμεσο θάνατο. Υπήρξαν ακόμη και ιστορίες για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που αφορούσαν ανθρώπους που μεθυσμένοι προκάλεσαν χάος στον τάφο της.

Το τραγούδι βοήθησε να προωθήσει τον μύθο παγκοσμίως και τώρα γράφεται ένα βιβλίο με θέμα τις πολλές ιστορίες, αναφερόμενους θανάτους και τραγωδίες ανθρώπων που τόλμησαν να προκαλέσουν τον τάφο αυτού του μυστηριώδους κοριτσιού ».

Οι Megadeth στο site τους δηλώνουν ότι: “Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτό το τραγούδι δεν αφορά τη μαριχουάνα!”

MEGADETH Mary Jane Usa 12" Maxi-Single | MEGADETH Mary Jane … | Flickr

Ο Mike Kirchmeier του Jackson County Historical Society, είπε ότι «σύμφωνα με χάρτες ερευνών, που ερευνήθηκαν και γράφτηκαν από τον J. S. Holst, και καταγράφηκαν στο Jackson, το τρέχον νεκροταφείο έχει μέγεθος περίπου το μισό του μεγέθους του αρχικού νεκροταφείου. Αυτό που συνέβη στο υπόλοιπο είναι ένα μυστήριο». Ο Kirchmeier είπε επίσης, «Είχα επισκεφτεί το νεκροταφείο δύο φορές που θυμάμαι ως έφηβος. Εκείνη την εποχή, μας είπαν ότι υπήρχαν δύο μάγισσες και ένας μάγος θαμμένος εκεί. Οι τάφοι τους βρίσκονταν στα δεξιά της εισόδου, στο μέρος του οικογενειακού οικοπέδου των Twiliger. Ο θρύλος άλλαξε λίγο και τελικά οι μάγισσες έγιναν τρεις».

Το νεκροταφείο της λίμνης Loon είναι επίσης γνωστό ως νεκροταφείο Loon Lake Baptist και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα αποίκων τη δεκαετία του 1870. Η πρώτη ταφή καταγράφηκε το 1821 και η τελική ταφή το 1926. Υπάρχουν οικογενειακά νεκροταφεία αποίκων σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη μέση των χωραφιών.

Beware the Curse of Loon Lake Cemetery!

Καθώς οι μικρές εξοχικές εκκλησίες κλείνουν, περισσότερα νεκροταφεία εγκαταλείπονται και παραμελούνται, αλλά εξακολουθούν να προστατεύονται, παρόλο που η ιδιοκτησία μπορεί να έχει αλλάξει χέρια. Ο αρχαιολόγος Scott Anfinson βλέποντας την καταστροφή πολλών παλαιών νεκροταφείων, είπε  «ένας αγρότης απλώς συσσωρεύει τις επιτύμβιες στήλες σε μια τάφρο και οργώνει το νεκροταφείο. Καθώς ο αγροτικός εξοπλισμός μεγαλώνει, οι αγρότες δυσκολεύονται να κινούνται γύρω από εμπόδια».

Mary Jane Twiliger's Tombstone

Η ταφόπλακα της Twiliger, μαζί με άλλες τρεις βρίσκονται τώρα στο μουσείο στο Lakefield της Minnesota, για να προστατευθούν από βανδαλισμούς. Έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές στο νεκροταφείο. Κάποτε υπήρχαν πάνω από 70 ταφόπλακες που στέκονταν στο νεκροταφείο. Τώρα είναι λιγότερες από 20. Η Chonko είπε: «Κάθε άτομο σε αυτό το νεκροταφείο έχει σημασία. Κάθε άτομο είχε μια ζωή. Λίγες μόνο ώρες ή εκατό χρόνια, αλλά και μια οικογένεια που τους αγάπησε».

Forgive me father, for I have sinned
I’m a child of the air, I’m a witch of the wind
And I’m still wide awake

Ανάρτηση στην κατηγορία: Άρθρα