POWERWOLF – Beast Of Gévaudan

Οι Γερμανοί power-metallers POWERWOLF καταπιάνονται με έναν “αρχαίο μύθο” στο νέο τους τραγούδι “Beast Of Gévaudan” και εμείς βουτάμε στην Ιστορία για να δούμε τι ήταν αυτό το χαριτωμένο “σκυλάκι”.

Οι ίδιοι δηλώνουν : “Είμαστε περήφανοι που παρουσιάζουμε το” Beast of Gévaudan “, το πρώτο τραγούδι του επερχόμενου άλμπουμ μας, Call Of The Wild. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι ταιριάζει απόλυτα με τον κόσμο των POWERWOLF. Πρόκειται για ένα μυστηριώδες θηρίο που σκότωσε αμέτρητους ανθρώπους στα νότια της Γαλλίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Το θηρίο δεν πιάστηκε ποτέ και υπήρχαν πάντα πολλοί θρύλοι γύρω από τα γεγονότα, μέχρι την ερμηνεία του κληρικού, που είδε το θηρίο ως «τιμωρία του Θεού» ή ακόμα και ως «σωτήρα της ανθρωπότητας από την κοσμική και αμαρτωλή ύπαρξη”. 

 

Μεταξύ 1764 και 1767 ένα μυστηριώδες πλάσμα που ονομάστηκε Beast κατέστρεψε την αγροτική περιοχή του Gévaudan (αρχαία περιοχή της Γαλλίας, παλαιότερα βρισκόταν στη νότια επαρχία του Languedoc και αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου διαμερίσματος της Lozère). Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έπεσαν θύματα της La Bête du Gévaudan. Ενώ πολλοί Γάλλοι θεωρούσαν τότε ότι το Θηρίο ήταν λύκος και πολλοί σύγχρονοι μελετητές συμφωνούν, ορισμένοι υποστηρίζουν  ότι το Τέρας μπορεί να μην ήταν καθόλου λύκος.

When the Beast of Gévaudan Terrorized France | History | Smithsonian Magazine

Η πρώτη καταγεγραμμένη θανατηφόρα επίθεση του θηρίου συνέβη στις 30 Ιουνίου 1764 όταν μια 14χρονη βοσκοπούλα, η Jeanne Boulet, έβοσκε ένα κοπάδι προβάτων.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Η Γαλλία ήταν σε ύφεση  εκείνη την εποχή, λόγω του επταετούς  πολέμου. Το έθνος είχε χάσει μάχες με την Πρωσία ο Louis XV είχε χάσει αποικίες στο εξωτερικό. Το Beast πρόσφερε ένα τέλειο άλλοθι για συσπείρωση.

Το bête féroce (άγριο θηρίο) επιτιθέμενο έτρωγε γυναίκες και νέους, σύμφωνα με τις εκθέσεις, αλλά και μόνοι ενήλικες άνδρες ήταν επίσης στόχοι. Υπήρξαν τόσες πολλές επιθέσεις που μερικοί υπέθεσαν ότι υπήρχαν στην πραγματικότητα δύο ή περισσότερα θηρία. Ο τρομοκρατημένος πληθυσμός του Gévaudan δεν έμεινε αδρανής και μεμονωμένες ιστορίες γενναιότητας γοήτευσαν  το κοινό.

Beast of Gévaudan | DinoAnimals.com

Προσφέρθηκαν αμοιβές και κυνηγοί χτένισαν την ύπαιθρο αναζητώντας το πλάσμα. Στις 8 Οκτωβρίου 1764, λίγες ώρες μετά την αποστολή, το Beast εμφανίστηκε στο Chateau de la Baume, καταδιώκοντας έναν βοσκό. Οι κυνηγοί ακολούθησαν το ζώο μέσα στο δάσος του κτήματος και έβγαλαν το ζώο στο ύπαιθρο. Οι κυνηγοί πυροβόλησαν το πλάσμα .αλλά μετά από μια πτώση, το θηρίο σηκώθηκε και διέφυγε.

Τα παιδιά δεν γλίτωναν από τις επιθέσεις με μερικές ηρωικές πράξεις αντίστασης να καταγράφονται στην ιστορία. Αυτά ώθησαν το δικαστήριο του βασιλιά Λουδοβίκου XV να στείλει βασιλικούς κυνηγούς για να καταστρέψει το Τέρας.

What Was the Beast of Gévaudan? - HISTORY

Ένα γλυπτό της Marie-Jeanne Valet που πολεμάει το θηρίο στο Auvers της Γαλλίας

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ιστοριών γενναιότητας ήταν όταν η 19χρονη Marie-Jeanne Valet δέχτηκε επίθεση από το θηρίο στις 11 Αυγούστου 1765 ενώ διέσχιζε το River Desges με την αδελφή της. Οπλισμένη με ακόντιο, η Valet έβαλε το στήθος του θηρίου. Το πλάσμα έφυγε και η Valet έγινε γνωστή ως «Amazon» και «Maid of Gévaudan».

When the Beast of Gévaudan Terrorized France | History | Smithsonian Magazine

Ιστορικοί, επιστήμονες, και θεωρητικοί συνωμοσίας έχουν προτείνει  θεωρίες για το τι ήταν το Τέρας. Μεταξύ των υπόπτων: ένας Ευρασιατικός λύκος, ένα “τεθωρακισμένο” πολεμικό σκυλί, μια ριγέ ύαινα, ένα λιοντάρι, κάποιο είδος προϊστορικού αρπακτικού, ένας λυκάνθρωπος, ένα υβρίδιο σκύλου-λύκου ή ένας άνθρωπος. Από τους υποψηφίους ο πιο φανταστικός είναι ο λυκάνθρωπος. Επίσης μη ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι το θηρίο ήταν ένα εξαφανισμένο προϊστορικό αρπακτικό, όπως ένας σκύλος αρκούδας, ο Dire Wolf ή ο Hyaenodon.

Hyaenodon | fossil mammal genus | Britannica

Η ιδέα ότι ένα τόσο μεγάλο ζώο θα απέφευγε την ανίχνευση για χιλιάδες χρόνια είναι υπερβολικά αβάσιμη, υποστηρίζει ο Smith. Άλλοι έχουν προτείνει ότι άνθρωπος-κατά συρροή δολοφόνος  μπορεί να είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις. Πολλά από τα θύματα των θηρίων αναφέρθηκαν ότι αποκεφαλίστηκαν, κάτι που λίγα ζώα μπορούσαν να κάνουν. Αν και είναι απίθανο ένας δολοφόνος να περιφέρεται μεταμφιεσμένος , όσοι υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία πιστεύουν ότι ο ανθρώπινος δολοφόνος χρησιμοποίησε ένα ζώο για να πραγματοποιήσει τα εγκλήματα. Τι ήταν το ζώο; Μερικοί έχουν υποθέσει ότι ήταν ένα “θωρακισμένο” πολεμικό σκυλί, το οποίο εξηγεί την περίεργη εμφάνισή του και γιατί απέκρουε τις βολές των όπλων.

Vieil Angoulême - Notre-Dame de Beaulieu

Notre-Dame de Beaulieu

Τον Ιούνιο του 1767 εκατοντάδες χωρικοί μαζεύτηκαν στον καθεδρικό ναό του Notre-Dame de Beaulieu για να ζητήσουν από τον Θεό να τους απαλλάξει από το τέρας, που το θεωρούσαν τιμωρία για τις αμαρτίες τους. Ιδίως κατά την άνοιξη του έτους αυτού η συχνότητα των επιθέσεων είχε αυξηθεί δραματικά. Ένας τοπικός κυνηγός ονόματι Ζαν Σαστέλ (Jean Chastel) ζήτησε από τους ιερείς του ναού να ευλογήσουν τις σφαίρες και το όπλο του.

Στις 19 του μηνός, στα πλαίσια μιας ακόμα εκστρατείας που διοργανώθηκε από έναν τοπικό ευγενή, ο Ζαν Σαστέλ σκότωσε το τέρας στο πέρασμα Sogne d’ Aubert. Ήταν ένα ζώο παρόμοιο με τον λύκο που είχε σκοτώσει ο ντε Μπωτέρν πριν δύο χρόνια. Αν και έμοιαζε με λύκο, ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερο. Όταν άνοιξαν το στομάχι του, βρήκαν μέσα ανθρώπινα υπολείμματα.

Jean Chastel — Wikipédia

Ζαν Σαστέλ

Το τέρας βαλσαμώθηκε και περιφέρθηκε στην περιοχή ώστε να το δουν οι κάτοικοι και να ηρεμήσουν. Ο βασιλιάς ζήτησε το βαλσαμωμένο ζώο να σταλεί στις Βερσαλλίες για να εκτεθεί στο παλάτι. Μέχρι να φτάσει όμως στο Παρίσι, το κουφάρι του ζώου είχε αρχίσει να όζει, προφανώς επειδή δεν είχε ταριχευτεί σωστά. Για μερικές μέρες, οι αυλικοί των Βερσαλλιών θαύμασαν το πρωτόγνωρο έκθεμα, αλλά έπειτα απομακρύνθηκε και θάφτηκε καθώς η δυσωδία είχε γίνει αφόρητη.

Μια εβδομάδα αργότερα μετά την εξολόθρευση του τέρατος, άλλο ένα κυνήγι οργανώθηκε. Αποτέλεσμα είχε την θανάτωση ενός μεγάλου θηλυκού λύκου που εικαζόταν ότι ήταν ο σύντροφος του τέρατος.

Όπως και να’χει οι μύθοι αναμεμειγμένοι με την πραγματικότητα και την Ιστορία πολλές φορές εξάπτουν την φαντασία και γεννούν τους πιο ωραίους θρύλους.

Powerwolf announce new album 'Call of the Wild' | NextMosh

Ανάρτηση στην κατηγορία: Άρθρα